Czas na pieczone warzywa

Categories PRZEPISY

Pieczone warzywa – jedno ze zdrowszych i pyszniejszych dań.  Nie ma na nie lepszej pory niż przełom lata i jesieni. Już niedługo nie będziemy mieli dostępu do smacznych pomidorów, czy cukinii. Przyrządza się bardzo prosto i z niewielkim nakładem pracy. Pieczenie wydobywa z warzyw ich naturalny smak i aromat, dzięki czemu nie trzeba dużo przyprawiać. Testowałam różne przepisy, najlepszy jest ten polecany przez Agnieszkę Maciąg. Przepis można modyfikować według własnych preferencji i zawartości lodówki. Smacznego!

 

pieczone

 

Przepis

Składniki:

1 średnia cukinia
4 marchewki
1 duża papryka
3 pomidory
ok. 6 małych cebulek lub 1 duża
główka czosnku
opcjonalnie: czerwona cebula, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i in.

marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
3 rozgniecione ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta ziół  (prowansalskie lub wybrane: rozmaryn, bazylia, tymianek)

pozostałe:
gałązka rozmarynu
ser kozi

 

slowfood zdrowe przepisy pieczone warzywa bebuszka

 

Przygotowanie:

  1. Kroimy warzywa i wrzucamy do miski: cukinię w cienkie plastry wzdłuż długości, marchewkę w słupki, paprykę w paski, cebulę w półplastry (małe cebulki na pół), czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy. Pomidory przekrajamy poziomo na pół kładziemy obok.
  2. Przygotowujemy marynatę, polewamy nią warzywa, mieszamy. Odstawiamy na 10-15 min.
  3. W tym czasie włączamy piekarnik (ogrzewanie góra – dół, 210°C, blacha na środkowej półce).
  4. Warzywa wysypujemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia (pomidory rozciętą stroną do góry). Posypujemy lekko rozmarynem.
  5. Pieczemy ok. 20 minut, po czym delikatnie mieszamy i pieczemy jeszcze ok. 10-20 min do momentu aż warzywa będą dość miękkie (sprawdzamy). Za krótko pieczone będą miały mało aromatu, zbyt długo – staną się zbyt suche.
    Jeśli warzywa się nie rumienią na brzegach, na ostatnie 5 min możemy włączyć opcję grillowanie.
  6. Gotową porcję posypujemy kawałkami sera koziego (dowolny rodzaj wg gustu; może być też grillowany).

Smacznego!

 

Gdy ostatni raz przygotowywałam pieczone warzywa, dodałam pół czerwonej cebuli i 250g pieczarek. Było pyszne 🙂

 

slowfood zdrowe przepisy pieczone warzywa bebuszka

 

PS. Co dobrego jest w tym daniu?

pomidory – wit. C (b.dużo!), E, PP, B, K, likopen (w tym beta-karoten – silny przeciwutleniacz, antynowotworowe działanie), cholina, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, niskokaloryczny, niski indeks glikemiczny, błonnik

papryka – wit. C (b.dużo), wit. B, E, A, likopen, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, błonnik, poprawia odporność, chroni przed miażdżyca, rozgrzewa, łagodzi ból

marchew – witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), likopen, kwas foliowy, flawonoidy, potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt; błonnik, działanie przeciwcukrzycowe, poprawia odporność, trawienie

cebula – wit.C, B, E, potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, cynk, silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmacnia odporność, działa przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo

cukinia – wit.C, A, K, PP i B1, beta karoten, potas, żelazo, magnez, fosfor; bardzo niski indeks glikemiczny, lekkostrawna, działa przeciwnowotworowo, odkwasza organizm

czosnek – witaminy B1, B2, PP, C, A,  potas, wapń, magnez, kobalt, chrom, nikiel, olejki eteryczne, działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie, działa antynowotworowo, opóźnia starzenie

oliwa z oliwek – wit. A, E, D, F, nienasycone kwasy tłuszczowe, chroni przed chorobami układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie), astmą, alergiami, wrzodami i cukrzycą, działa przeciwzapalnie, zawiera przeciwutleniacze (działanie antynowotworowe)

cytryna – wit. B, E, C, potas, wapń, magnez, sód, żelazo, flawonoidy (antynowotworowe), polifenole, w tym rutyna (przeciwdziałanie chorobom układu krążenia), silnie odkwasza organizm, poprawia trawienie, wspiera detoksykację organizmu, łagodzi alergie

ser kozi – białko (dobry typ kazeiny), cynk, kwas foliowy, wit. A, D, z grupy B, wapń, potas, fosfor, magnez

rozmaryn – wit. A, E, flawonoidy, terpen (antynowotworowy), przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwbólowy, poprawia trawienie

pieczenie – witaminy nie uciekają do wody jak w tradycyjnym gotowaniu; nie smażymy, więc unikamy dużej ilości szkodliwego smażonego tłuszczu

 

slowfood zdrowe przepisy pieczone warzywa bebuszka.

Źródło przepisu: Agnieszka Maciąg.

4 - komentarze “Czas na pieczone warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *