Korzenna kasza jaglana

Categories PRZEPISY

Jesienią ważne jest jedzenie ciepłych sycących posiłków. To danie takie jest. Pełne sezonowych warzyw, pożywnej kaszy, rozgrzewających przypraw. Oprócz roślin korzeniowych zawiera także cebulę i czosnek, tak nam potrzebne o tej porze roku oraz pomidory i cukinię, bomby witaminowe, dodatkowo obniżające indeks glikemiczny posiłku. Potrawa stworzona do tego by przygotować jej więcej i odgrzać na następny dzień. Tuż po wyjęciu z pieca lubię ją jeść z pieczonymi gorącymi dodatkami – pomidorem i czosnkiem. Na drugi dzień odświeżam danie dodając pokrojone awokado i natkę pietruszki.

.

Korzenna kasza jaglanaPrzepis

Składniki:

warzywa do zapiekania:
3 średnie marchewki
3 małe pietruszki
1/4 dużego selera
1 cukinia (młoda, średnica ok. 5cm)
1 średnia papryka
2 średnie cebule białe
1 cebula czerwona
ok. 6 pieczarek
opcjonalnie: 1-2 główki czosnku i 1-2 pomidory

marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
3 rozgniecione ząbki czosnku
odrobina soli
pieprz
szczypta ziół  (prowansalskie lub wybrane: rozmaryn, bazylia, tymianek)

kasza:
ok. 100g kaszy jaglanej
odrobina soli
łyżeczka masła klarowanego
kurkuma
imbir (polecam świeży)
pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa (oprócz czosnku i pomidorów) pokroić w dość drobną kostkę. Z główki czosnku ściąć górę, pomidora przekroić na pół poziomo.
  2. Przygotować marynatę i polać nią pokrojone warzywa, odstawić na 10-15 min.
  3. W tym czasie włączyć piekarnik (góra-dół, bez termoobiegu, 210°C). Warzywa wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć pomidory i czosnek. Piec ok. 35 min. W trakcie można przemieszać.
  4. Podczas pieczenia ugotować kaszę jaglaną. Po odlaniu wody przyprawić ją masłem klarowanym, kurkumą, imbirem i pieprzem.
  5. Po upieczeniu, warzywa lekko przestudzić, połączyć z kaszą. Podawać z pomidorem i czosnkiem.

Z podanych wyżej produktów wychodzą ok. 4 średnie porcje.

Smacznego!

 

bebuszka.pl_kkj_02

 

bebuszka.pl_kkj_03

 

bebuszka.pl_kkj_04

 

bebuszka.pl_kkj_08

 

bebuszka.pl_kkj_09

 

PS. Co zdrowego jest w tym daniu?

kasza jaglana: Kasze są zdrowe, a kasza jaglana jest jedną z tych najzdrowszych. Jest dobrym źródłem białka, zawiera witaminy z grupy B oraz żelazo (dobra na anemię). Jako jedyna kasza jest zasadotwórcza, co jest wielką zaletą, biorąc pod uwagę, że większość ludzi w obecnych czasach jest zakwaszona (przez jedzenie zbyt dużej ilości cukru, białej mąki, nabiału, mięs, kawy, a zbyt małej ilości warzyw). Dzięki wit. E i krzemionce kasza ta dba o nasz wygląd.

sezonowe warzywa: Danie to zawiera dużo warzyw, one jak wiemy są niezastąpionym źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Są podstawą zdrowego odżywiania. Dodatkowo wybierając warzywa sezonowe, jemy je wtedy gdy są najzdrowsze.

rozgrzewanie: Ta potrawa nas rozgrzewa – to bardzo istotne w okresie jesienno-zimowym. Gdy jest zimno na zewnątrz, powinniśmy jeść mniej warzyw surowych, a więcej tych pieczonych i gotowanych. Warzywa korzeniowe są tymi, które rozgrzewają najbardziej. Dodatkową wartość niesie ciepła kasza i rozgrzewające przyprawy (imbir, kurkuma).

zrównoważony indeks glikemiczny: Dobrałam tak składniki by indeks glikemiczny dania był na średnim poziomie. Sama kasza jaglana z pieczonymi warzywami korzeniowymi dość szybko podniosłaby poziom cukru we krwi, po czym nastąpiłby szybki jego spadek. Dodatek cukinii, cebuli, czosnku, pomidora i papryki obniża ig posiłku i czyni go optymalnym.

kurkuma: Eksperci podkreślają jej silne właściwości przeciwnowotworowe. Do wchłaniania drogocennych kurkumin potrzebne jest spożywanie kurkumy łącznie z pieprzem i/lub papryką. Tak jak w naszej potrawie 🙂

.

Źródło przepisu: przepis własny.

2 - komentarze “Korzenna kasza jaglana

Skomentuj skolnic Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *