Łosoś pieczony w migdałach

Categories PRZEPISY
bebuszka - zdrowe przepisy. Łosoś pieczony w płatkach migdałów ze szpinakiem.

Boże Narodzenie kojarzy się ze smakiem różnorodnych ryb. Przez cały grudzień przyrządzam je zdecydowanie częściej niż w innych porach roku. Smaczniej wtedy czeka się na Święta. Łosoś pieczony w migdałach to świetna propozycja na obiad – codzienny domowy (bo jest szybki i prosty w przygotowaniu) lub odświętny (smakuje i wygląda wybornie). Podaję go z łagodnymi dodatkami warzywnymi np. szpinakiem czy duszonymi na maśle klarowanym marchewkami. Polecam!

Łosoś pieczony w migdałach. Przepisy na Boże Narodzenie. bebuszkaPrzepis

Składniki:

łosoś surowy w filetach (liczba w zależności od potrzeb)
płatki migdałów do obtoczenia
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety łososia myjemy, odcinamy od skóry, kroimy na porcje, sprawdzamy czy nie ma pozostawionych żadnych ości.
  2. Przyrządzamy marynatę (na 4 łyżki oliwy dodajemy sok z połówki cytryny, przyprawiamy). Polewamy łososia, odstawiamy na chwilę (minimum 20 min).
  3. Włączamy piekarnik (ogrzewanie góra-dół, bez termoobiegu, 190°C).
  4. Łososia obtaczamy w płatkach migdałów i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15-20 min, jeśli płatki migdałów się nie zrumienią możemy pod koniec włączyć opcję grill.
  6. Podajemy w ulubionymi warzywami duszonymi lub gotowanymi na parze (poniżej na zdjęciach: rozdrobniony szpinak duszony z cebulką i przyprawami).

Smacznego! 🙂

 

Przepis. Łosoś pieczony w migdałach w naczyniu żaroodpornym. Boże Narodzenie. Autor: Monika Widocka

.

Przepisy na Boże Narodzenie. Łosoś pieczony w migdałach. Autor: Monika Widocka

.

Przepisy na Boże Narodzenie. Łosoś pieczony w migdałach. Autor: Monika Widocka
PS. Co zdrowego jest w tym daniu?

łosoś: Zawiera pełnowartościowe białko, kwasy Omega-3 i Omega-6, witaminy A, D, E oraz z grupy B, a także cynk, selen, potas, jod. Bardzo ważne jest, żebyśmy zwracali uwagę na pochodzenie łososia. Zdrowy jest ten niehodowlany, najlepiej pochodzący z Alaski.

migdały: Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, miedź, witaminy A, E, z grupy B, błonnik, białko (najlepsze źródło białka spośród orzechów). Obniżają pozom złego cholesterolu, działają antynowotworowo, mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy, sprzyjają odchudzaniu, poprawiają pamięć i koncentrację, są pomocne w chorobach układu moczowego, poprawiają stan włosów, paznokci i skóry. Ich indeks glikemiczny jest bardzo niski.

pieczenie: Pieczenie łososia jest zdecydowanie lepszą alternatywą niż smażenie go, nie stosujemy niezdrowych panierek i olejów, łosoś nie pochłania szkodliwego tłuszczu.

dieta rozłączna: W przepisie polecam podanie łososia z dodatkami warzywnymi. To bardzo zdrowe połączenie. Ze względu na przebieg procesu trawienia i wchłaniania zdecydowanie lepsze niż łączenie mięsa i ryb z produktami zbożowymi (kasze, makarony, pieczywo) i skrobiowymi (ziemniaki).

.

Źródło przepisu: na bazie Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *