Wege botwinka

Categories PRZEPISY
przepis botwinka

Ten przepis mogłabym zacząć tak jak chciałabym rozpoczynać każdy… „Ubierz klapki i wyskocz do ogródka po warzywa…”. Od kilku dni mam ochotę na botwinkę, dlatego dziś po powrocie z pracy wybrałam się do ogródka. O jego zakładaniu opowiadałam Wam wiosną. Oczywiście szybko okazało się, że: dużo pracy zawodowej + słabe zdrowie = bardzo dużo chwastów. Na szczęście, warzywa moje dzielne są i kochane. Starają się jak mogą. Na czas nieprzerwane „poszły w liście”. Zupa z wykorzystaniem botwiny jest więc bardzo na miejscu.

W formie podanej przeze mnie przepis jest wegetariański, bez trudu możemy jednak przygotować to danie w formie wegańskiej (bez masła i jaj) lub mięsnej (po zastąpieniu wody rosołem).

W przepisie używam masła klarowanego Ghee. To zdrowe zastępstwo tradycyjnego masła. Oczywiście nie mam na myśli masła klarowanego słabej jakości kupowanego w plastikowym wiaderku w supermarkecie. Dobre masło klarowane kupimy w sklepach ze zdrową żywnością. Łatwo też możemy zrobić je sami.

Przepis ten jest wyjątkowy ze względu na to, że buraki i botwinę na początku rumienimy na patelni. Dzięki temu zupa ma złocisty kolor i przyjemny aromat.
.

botwinka przepis

 Przepis

Składniki:

ok. 10 małych buraczków ćwikłowych z botwiną
ok. 3 średnie buraki
2 młode marchewki
3 ząbki czosnku
garść kopru, pietruszki, lubczyku
łyżka masła klarowanego
1-1,5 litra wody
listki laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz

Z podanych składników wychodzą ok. 4 porcje.

Przygotowanie:

  1. Buraki i marchew obieramy i ścieramy na tarce, siekamy czosnek.
  2. Na dnie garnka lub patelni topimy masło klarowane, złocimy czosnek, po chwili dodajemy starte buraki i marchew. Solimy. Podsmażamy.
  3. Siekamy dość drobno botwinę i dodajemy do warzyw. Mieszamy od czasu do czasu czekając aż całość zmięknie.
  4. W innym garnku gotujemy wodę, solimy, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
  5. Do wrzącej wody dodajemy zawartość patelni. Możemy też dodać zioła – natkę pietruszki, koperek, lubczyk. Zagotowujemy. Gotujemy całość ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku.
  6. Podajemy według uznania: z jajkiem i koperkiem, gotowanymi młodymi ziemniaczkami lub kleksem świeżo startego chrzanu.

Smacznego!
.

zdrowe przepisy botwina zupa

.
ogród slowfood
.przepis botwina zupa..
.

przepis botwina slowfood..
.

botwina przepis masło klarowane.
.

zdrowe przepisy.
.zupa botwina przepis.

botwina przepis zupa.

PS. Co zdrowego jest w tym daniu?

buraki i botwina: zawierają wiele witamin, głównie A i C, potas, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy, są lekkostrawne, odkwaszają i odtruwają organizm, wspomagają odporność, łagodzą nadkwasotę i zgagę. Łagodzą stres, napięcie, bezsenność. Są niskokaloryczne i zawierają wiele błonnika. Sprzyjają profilaktyce nowotworowej, walce z nadciśnieniem, stanami zapalnymi układu pokarmowego, wrzodami żołądka. Łagodzą objawy menopauzy.

sezonowość: jemy warzywa w okresie, w którym są najbardziej wartościowe.
.

Źródło przepisu: na bazie przepisu z książki „Czas odnaleziony”.

4 - komentarze “Wege botwinka

  1. Zupy z warzyw z przydomowego ogródka, to smaki mojego dzieciństwa. Na chwilę przeniosłam się w czasie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *