Placuszki z cukinii

Categories PRZEPISY
placki z cukinii. bebuszka.pl

Ulubiony i sprawdzony przepis na placki z cukinii mam od dawna, jednak dopiero w tym roku stały się naszym hitem. Jemy je co rusz. Pyszne, zdrowe, lekkie. Czy trzeba czegoś więcej? Polecam! Korzystajmy póki cukinia taka pyszna i zdrowa, zimą to już nie to! 🙂
.

placuszki z cukiniislow food slowfood cukinia przepis placki

Przepis
Składniki:

1 cukinia
2 jajka
2-3 łyżki mąki razowej żytniej 2000 lub innej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku polskiego
zioła (np. świeża bazylia, natka pietruszki, koperek, oregano)
pieprz świeżomielony
sól (używam morskiej, niskosodowej lub himalajskiej)
.

 

.Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy (można nie obierać, ja nie obieram jedynie tej z własnego ogródka). Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy do odsączenia w sitku (zdecydowanie najlepsze placki wychodzą, gdy damy cukinii chwilę czasu, np. 1 godzinę).
  2. Siekamy cebulkę i zioła. Wyciskamy czosnek.
  3. Dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy cebulę, czosnek, zioła, 2 jajka. Mieszamy. Dodajemy mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji pozwalającej uformować placki na blaszce (2-3 łyżki). Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki.
  6. Pieczemy ok. 15 minut (lepsze placki wychodzą, gdy blacha jest na środku lub ciut powyżej). Jeśli nie są zarumienione, pod koniec pieczenia można włączyć opcję grill.

Uwagi:

  • Od czasu do czasu, zamiast pieczenia smażę placuszki na dobrej jakości maśle klarowanym. Przepis dokładnie taki sam, tylko zamiast piec smażymy placki kilka minut z każdej strony.
  • Do składników można dodać ser kozi (np. kozia feta lub tarty ser w kostce). Ok. 50g.
  • Placki są bardzo smaczne, gdy dodamy do nich dużą ilość natki pietruszki (świeżej lub mrożonej).
  • Najczęściej robię je od razu z podwójnej porcji składników.
  • Podajemy na różne sposoby. My najczęściej jemy je same. Pyszne są także z salsą pomidorową, sosem tzatziki lub wiejską śmietaną z łososiem wędzonym (z Alaski) i cytryną.

 

Przepis na placki z cukinii. slowfood zdrowe przepisy bebuszka.pl

.

PS. Co zdrowego jest w tym daniu?

Cukinia: Zawiera wiele witamin, potas, żelazo, magnez i betakaroten. Jest lekkostrawna. Odkwasza organizm. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ma jeden z najniższych wśród warzyw niski indeks glikemiczny.

Cebula i czosnek: Posiadają drogocenne właściwości tak potrzebne nam na jesień. Są bogate w witaminy. Mają silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmacniają odporność, działają przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo.

Mąka razowa żytnia: Dzięki dodaniu mąki razowej żytniej, zamiast tradycyjnie stosowanej pszennej, danie wzbogaca się o wiele substancji odżywczych i błonnik. Dodatkowo obniżamy indeks glikemiczny posiłku, co zapobiega cukrzycy, otyłości i ochocie na słodycze.

Pieczenie: Przyrządzając placki w piekarniku unikamy szkodliwych smażonych tłuszczy. Jeśli zależy nam na smażonych plackach zróbmy to używając dobrej jakości masła klarowanego lub oleju z kokosa.

.

Źródło przepisu: przepis własny.

2 - komentarze “Placuszki z cukinii

  1. jakimś cudem akurat nie mam mąki w domu, da się zrobić bez? pewnie nie. placki bez mąki? rozlecą się 🙁 a szkoda, bo cukinię akurat mam.

    1. Mi wyszły bez 🙂 Kiedyś, gdy robiłam te placki, zamiast mąki dodałam 2-3 łyżki płatków owsianych górskich. Trzeba pamiętać by bardzo dobrze odcisnąć cukinię. Wyszły bardzo smaczne! Powodzenia!

Skomentuj wiola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *