
Ulubiony i sprawdzony przepis na placki z cukinii mam od dawna, jednak dopiero w tym roku stały się naszym hitem. Jemy je co rusz. Pyszne, zdrowe, lekkie. Czy trzeba czegoś więcej? Polecam! Korzystajmy póki cukinia taka pyszna i zdrowa, zimą to już nie to! 🙂
.
1 cukinia
2 jajka
2-3 łyżki mąki razowej żytniej 2000 lub innej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku polskiego
zioła (np. świeża bazylia, natka pietruszki, koperek, oregano)
pieprz świeżomielony
sól (używam morskiej, niskosodowej lub himalajskiej)
.
.Przygotowanie:
- Cukinię obieramy (można nie obierać, ja nie obieram jedynie tej z własnego ogródka). Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy do odsączenia w sitku (zdecydowanie najlepsze placki wychodzą, gdy damy cukinii chwilę czasu, np. 1 godzinę).
- Siekamy cebulkę i zioła. Wyciskamy czosnek.
- Dokładnie odciskamy cukinię z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy cebulę, czosnek, zioła, 2 jajka. Mieszamy. Dodajemy mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji pozwalającej uformować placki na blaszce (2-3 łyżki). Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki.
- Pieczemy ok. 15 minut (lepsze placki wychodzą, gdy blacha jest na środku lub ciut powyżej). Jeśli nie są zarumienione, pod koniec pieczenia można włączyć opcję grill.
Uwagi:
- Od czasu do czasu, zamiast pieczenia smażę placuszki na dobrej jakości maśle klarowanym. Przepis dokładnie taki sam, tylko zamiast piec smażymy placki kilka minut z każdej strony.
- Do składników można dodać ser kozi (np. kozia feta lub tarty ser w kostce). Ok. 50g.
- Placki są bardzo smaczne, gdy dodamy do nich dużą ilość natki pietruszki (świeżej lub mrożonej).
- Najczęściej robię je od razu z podwójnej porcji składników.
- Podajemy na różne sposoby. My najczęściej jemy je same. Pyszne są także z salsą pomidorową, sosem tzatziki lub wiejską śmietaną z łososiem wędzonym (z Alaski) i cytryną.
.
PS. Co zdrowego jest w tym daniu?
Cukinia: Zawiera wiele witamin, potas, żelazo, magnez i betakaroten. Jest lekkostrawna. Odkwasza organizm. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ma jeden z najniższych wśród warzyw niski indeks glikemiczny.
Cebula i czosnek: Posiadają drogocenne właściwości tak potrzebne nam na jesień. Są bogate w witaminy. Mają silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmacniają odporność, działają przeciwzakrzepowo i przeciwnowotworowo.
Mąka razowa żytnia: Dzięki dodaniu mąki razowej żytniej, zamiast tradycyjnie stosowanej pszennej, danie wzbogaca się o wiele substancji odżywczych i błonnik. Dodatkowo obniżamy indeks glikemiczny posiłku, co zapobiega cukrzycy, otyłości i ochocie na słodycze.
Pieczenie: Przyrządzając placki w piekarniku unikamy szkodliwych smażonych tłuszczy. Jeśli zależy nam na smażonych plackach zróbmy to używając dobrej jakości masła klarowanego lub oleju z kokosa.
.
Źródło przepisu: przepis własny.
jakimś cudem akurat nie mam mąki w domu, da się zrobić bez? pewnie nie. placki bez mąki? rozlecą się 🙁 a szkoda, bo cukinię akurat mam.
Mi wyszły bez 🙂 Kiedyś, gdy robiłam te placki, zamiast mąki dodałam 2-3 łyżki płatków owsianych górskich. Trzeba pamiętać by bardzo dobrze odcisnąć cukinię. Wyszły bardzo smaczne! Powodzenia!