
Przednówek to wymagający czas przygotowywania posiłków. Kończą się zapasy zimowe, coraz mniej jest dostępnych smacznych warzyw, nowalijek jeszcze nie ma. Do tego brak mrozów powoduje, że tak wiele osób choruje i potrzebuje rozgrzania.
Mam dla Was trzy przepisy, które gościły u nas niedawno i są świetne w przededniu wiosny. Wszystkie spełniają najważniejsze dla mnie cechy przepisów:
Są zdrowe i sezonowe!
Szybkie i proste!
Smaczne!
Tak się złożyło, że wszystkie przepisy są wegetariańskie i bezglutenowe. Często tak jemy.
Korzystajcie z nich, bo za chwilę już wiosna i będziemy odjadać się całkiem czym innym… 🙂
.
.
ZDROWY CHLEBEK BANANOWY.
Przepisów na chlebek bananowy jest w internecie bez liku. Ja wybrałam ten ze zdrowym składem. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu! Naprawdę! Wszystko mieszamy i już! Ja dodałam orzechy włoskie zebrane spod drzewa koło domu. Po upieczeniu chlebek jest wilgotny, ciężki, z wyraźnym aromatem przypraw korzennych. Smakuje dużym i małym, a nawet tym, którzy nie lubią bananów. Samo zdrowie! Niezastąpiony, gdy czeka nas wysiłek intelektualny, emocjonalny lub sportowy! Zdrowe doładowanie! 💚
Przepis jest autorstwa Ani Lewandowskiej i znajdziecie go na jej blogu: http://hpba.pl/piernikowy-bananowy-chleb-przyprawami-korzennymi/
.
PASZTET WARZYWNY
Ten pasztet mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że będzie tak pyszny i aromatyczny. Bardzo nam smakował. Jest lekko słodkawy, wilgotny. Dobry zarówno do rozsmarowywania, jak i jedzenia w grubo ukrojonych plastrach. W składzie dużo zdrowia: kasza jaglana, warzywa korzenne, orzechy. Jego przygotowanie nie było trudne i czasochłonne. Chyba jutro znowu go upiekę! 🙂
Przepis pochodzi z bloga niezastąpionej Jadłonomii: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-warzywny-doskonaly/
.
KASZA GRYCZANA Z BATATAMI I POREM
Kolejne proste i szybkie danie, a do tego zdrowe! Batatów nie trzeba wcześniej gotować, przy patelni spędzamy 12 minut 🙂 Połączenie kaszy gryczanej z pozostałymi składnikami sprawia, że charakterystyczny smak tej kaszy chowa się. Danie może więc zasmakować też tym, którzy średnio lubią grykę. Żywe dodatki – chili, szczypiorek, por – są potrzebne, bo danie potrzebuje takiego pazura.
Po przepis odsyłam Was do kopalni Kwesti Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-gryczana-smazona-z-batatami-porem-i-chili
.
♥ ♥ ♥
Smacznego tygodnia!
Chlebek bananowy brzmi pysznie 🙂
Jest pyszny! 🙂
Przepis na kaszę z batatami napewno wypróbuję. Jutro smigam po zakupy
🙂 🙂
Pysznie i zdrowo:). Ja ostatnio znalazłam dynię, poza tym korzystam z brukselki i warzyw korzeniowych i wyczekuję wiosny. Mimo, że to już czas na pierwsze rzodkiewki, jeszcze się za nie nie biorę :). Korzystam też z zamrożonych latem owoców :).
Tak, brukselka i warzywa korzeniowe to podstawa na przednówku 🙂
Widziałam owoce u Ciebie i też od razu nabrałam na nie apetytu! Oprócz mrożonych, mam jeszcze te, które zamknęłam przed zimą w słoiczkach 🙂 Moim faworytem ostatniego czasu są Twoje jajka z awokado i batatem! 🙂
Tak, ja teraz też często korzystam ze słoiczkowych, domowych przetworów i z tego co zamroziłam latem :). Najlepszy czas na to , kiedy już bardzo tęsknimy za letnimi smakami. Ooo cieszę się bardzo :). Często robię batatowe tosty :).
♥ ♥ ♥