3 przepisy przednówkowe

Categories PRZEPISY
zdrowe przepisy, zupa krem z kalafiora, slowfood, wege

Przednówek to wymagający czas przygotowywania posiłków. Kończą się zapasy zimowe, coraz mniej jest dostępnych smacznych warzyw, nowalijek jeszcze nie ma. Do tego brak mrozów powoduje, że tak wiele osób choruje i potrzebuje rozgrzania.

Mam dla Was trzy przepisy, które gościły u nas niedawno i są świetne w przededniu wiosny. Wszystkie spełniają najważniejsze dla mnie cechy przepisów:

Są zdrowe i sezonowe!

Szybkie i proste!

Smaczne!

Tak się złożyło, że wszystkie przepisy są wegetariańskie i bezglutenowe. Często tak jemy.
Korzystajcie z nich, bo za chwilę już wiosna i będziemy odjadać się całkiem czym innym… 🙂

.

.

ZDROWY CHLEBEK BANANOWY.

chlebek bananowy, hpba, bebuszka.pl

Przepisów na chlebek bananowy jest w internecie bez liku. Ja wybrałam ten ze zdrowym składem. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu! Naprawdę! Wszystko mieszamy i już! Ja dodałam orzechy włoskie zebrane spod drzewa koło domu. Po upieczeniu chlebek jest wilgotny, ciężki, z wyraźnym aromatem przypraw korzennych. Smakuje dużym i małym, a nawet tym, którzy nie lubią bananów. Samo zdrowie! Niezastąpiony, gdy czeka nas wysiłek intelektualny, emocjonalny lub sportowy! Zdrowe doładowanie! 💚

Przepis jest  autorstwa Ani Lewandowskiej i znajdziecie go na jej blogu: http://hpba.pl/piernikowy-bananowy-chleb-przyprawami-korzennymi/

.

PASZTET WARZYWNY

bebuszka zdrowe przepisy (3)

Ten pasztet mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że będzie tak pyszny i aromatyczny. Bardzo nam smakował. Jest lekko słodkawy, wilgotny. Dobry zarówno do rozsmarowywania, jak i jedzenia w grubo ukrojonych plastrach. W składzie dużo zdrowia: kasza jaglana, warzywa korzenne, orzechy. Jego przygotowanie nie było trudne i czasochłonne. Chyba jutro znowu go upiekę! 🙂

Przepis pochodzi z bloga niezastąpionej Jadłonomii: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-warzywny-doskonaly/

.

KASZA GRYCZANA Z BATATAMI I POREM

kasza gryczana z batatami, kwestia smaku bebuszka zdrowe przepisy

Kolejne proste i szybkie danie, a do tego zdrowe! Batatów nie trzeba wcześniej gotować, przy patelni spędzamy 12 minut 🙂 Połączenie kaszy gryczanej z pozostałymi składnikami sprawia, że charakterystyczny smak tej kaszy chowa się. Danie może więc zasmakować też tym, którzy średnio lubią grykę. Żywe dodatki – chili, szczypiorek, por – są potrzebne, bo danie potrzebuje takiego pazura.

Po przepis odsyłam Was do kopalni Kwesti Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kasza-gryczana-smazona-z-batatami-porem-i-chili

.

♥ ♥ ♥

Smacznego tygodnia!

8 - komentarze “3 przepisy przednówkowe

  1. Pysznie i zdrowo:). Ja ostatnio znalazłam dynię, poza tym korzystam z brukselki i warzyw korzeniowych i wyczekuję wiosny. Mimo, że to już czas na pierwsze rzodkiewki, jeszcze się za nie nie biorę :). Korzystam też z zamrożonych latem owoców :).

    1. Tak, brukselka i warzywa korzeniowe to podstawa na przednówku 🙂
      Widziałam owoce u Ciebie i też od razu nabrałam na nie apetytu! Oprócz mrożonych, mam jeszcze te, które zamknęłam przed zimą w słoiczkach 🙂 Moim faworytem ostatniego czasu są Twoje jajka z awokado i batatem! 🙂

      1. Tak, ja teraz też często korzystam ze słoiczkowych, domowych przetworów i z tego co zamroziłam latem :). Najlepszy czas na to , kiedy już bardzo tęsknimy za letnimi smakami. Ooo cieszę się bardzo :). Często robię batatowe tosty :).

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *